English Nederlands

Monique van der Veen

Leider WP1

Monique van der Veen is hoogleraar Monitoring Mondgezondheid en Preventie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Ze is voorzitter van de afdeling Kindertandheelkunde van het ACTA en docent/onderzoeker bij de afdeling Mondhygiëne van Inholland, Amsterdam.

Ze heeft expertise in preventieve tandheelkunde, volksgezondheid, community service learning, participatief actieonderzoek, inter- en transdisciplinaire samenwerking, cariologie, diagnostiek, monitoring en weefseloptica/fotonica (fluorescentiefotografie, QLF).

De huidige focus in haar onderzoek ligt op gezondheidsachterstanden en hoe deze te verkleinen door het ontwikkelen van gezondheidszorginterventies. Middelen voor gerichte preventie worden gezocht via community service learning projecten, waarbij participatief actieonderzoek (PAR) het inzicht vergroot waarom interventies die geschikt zijn voor bepaalde groepen niet werken voor anderen. PAR leert hoe interventies gecreëerd kunnen worden die passen bij de behoeften van de doelgroep om zo de verschillen in mondgezondheid in de samenleving te verkleinen. Deze verschillen zijn meestal gerelateerd aan sociaaleconomische positie, migratieachtergrond, aanwezigheid van systemische ziekten of handicaps en leeftijd.

Mechanismen die betrokken zijn bij het behoud van de mondgezondheid worden bestudeerd, rekening houdend met omgevings- en algemene gezondheidsaspecten van specifieke doelgroepen. Binnen dit proces wordt een trans- en interdisciplinaire aanpak gebruikt om een gemeenschappelijke risicofactorbenadering te bevorderen, zodat het systeem rond leefstijlziekten wordt verbeterd.

Andere onderwerpen zijn mondgezondheidsmonitoring en gepersonaliseerde preventie die zich richt op individuen of specifieke groepen in de samenleving. Gepersonaliseerde preventie kan baat hebben bij het gebruik, in de kliniek of thuis, van diagnostische instrumenten die inzicht geven in mondgezondheid of afwijkingen daarvan. Dergelijke instrumenten helpen de mondzorgprofessional om veranderingen in de risicostatus op te sporen, zoals wanneer cariës of parodontale aandoeningen zich ontwikkelen. En het helpt patiënten hun eigen mondgezondheid te bewaken en er eigenaarschap over te creëren.

Monique leidt binnen MetaHealth werkpakket 1: Inclusiviteit en betrokkenheid van gezinnen bij onderzoek en interventieontwikkeling.