Algemeen doel
Het verzamelen van gegevens over – en analyseren van associaties tussen microbiële, gedrags- en socioculturele factoren in relatie tot de orale en metabole gezondheid van kinderen gedurende de eerste 1000 dagen van hun leven, in het bijzonder bij kinderen uit gezinnen die in kwetsbare omstandigheden (zullen) verkeren.
Doelstellingen met betrekking tot het orale en darmmicrobioom
Doelstellingen met betrekking tot orale en metabole gezondheidsuitkomsten
Informatie verzamelen over orale en metabole gezondheid bij kinderen in de eerste 1000 dagen, beoordelen of/hoe ze samenhangen en hoe microbiële, gedrags- en sociodemografische factoren samenhangen met zowel orale als metabole gezondheidsuitkomsten.
Doelstellingen met betrekking tot socioculturele factoren en praktijken
Actieve periode
Jaar 1-8
ACTA, AUMC, UvA-FMG, VU, Inholland, UPorto, TNO Microbiology & Systems Biology, TNO Child Health.
GGD, Sarphati Amsterdam, NVvK, JTV Amsterdam, Bètapartners, PANEL, NCJ, Food4Smiles, PHAROS, Gezonde en Kansrijke start, NIBI, BaseClear.
Het onderzoek in WP 2 richt zich op drie onderdelen: 1) het includeren van deelnemers en verzamelen van data in de drie cohortstudies: de Amsterdam Infant Microbiome Study (AIMS), de OralBioBorn studie en de Sarphati Etnografie studie, 2) eerste analyse van het orale en darm microbioom van samples van moeder-kind paren uit AIMS, en 3) verzamelen en analyseren van kwalitatieve data over gezondheidspraktijken binnen Sarphati Etnografie.
Gegevensverzameling
AIMS is een prospectief geboortecohortonderzoek, waarbij 500 Amsterdamse kinderen en hun gezinsleden vanaf hun zwangerschap tot drie jaar worden gevolgd om de ontwikkeling van het microbioom en het effect ervan op de ontwikkeling en groei van kinderen te bestuderen. De eerste periode van het MetaHealth-project was gericht op het includeren van gezinnen en het verzamelen van biologische monsters, vragenlijstgegevens en antropometrische en mondgezondheidsmetingen in samenwerking met de GGD, ACTA en JTV Amsterdam. Op dit moment zijn er meer dan 300 gezinnen geïncludeerd door gebruik te maken van verschillende wervingsmethoden, onder andere via zwangerschapscentra en het vaccinatie-inloopspreekuur op de baby-well-poliklinieken (OKT-teams). Methoden om deelname en behoud aan het cohort te verhogen zijn onderzocht (samen met WP1) door MSc-studenten en tijdens de interactieve World Café-sessie van de consortiumbijeenkomst in 2023.
OralBioBorn is een prospectieve cohortstudie in Porto (volgens een vergelijkbaar protocol als AIMS) waarin 200 gezonde, zwaarlijvige, hypertensieve en diabetische zwangere vrouwen zijn gerekruteerd en gevolgd tot een jaar na de geboorte. Momenteel worden meer gezinnen geworven, met name gezinnen met moeders met een stofwisselingsziekte. De 200 families die in eerste instantie in het cohort werden opgenomen, worden uitgenodigd voor een mondeling vervolgonderzoek om gegevens te verzamelen over de mond- en systeemgezondheid van de kinderen en moeders 2-3 jaar na inclusie. Promovenda Inês Magalhães en assistente Marta Sousa voeren dit werk uit.
Gegevensanalyse van mond- en darmmonsters
Met behulp van pilotgegevens van 25 eerste AIMS moeder-kind paren onderzocht Nicholas Pucci, promovendus, microbiële gemeenschappen in de darmen van het kind en de moeder. Een manuscript over dit werk is ingediend. Momenteel analyseert Pucci de gegevens van de orale monsters uit dezelfde pilot dataset.
Onderzoek naar gezondheidspraktijken
Promovendus Yosheng Liu en postdoc Carla Rodrgues doen momenteel onderzoek naar zorgpraktijken van jonge gezinnen die het microbioom beïnvloeden. De itemlijst voor het interview is aangepast om er microbioomgerelateerde vragen in op te nemen en de observatiegids wordt momenteel herzien. In samenwerking met WP1 en na verschillende lees- en discussiesessies gericht op deelname aan gezondheidsonderzoek, inclusie en diversiteit, werkt het sociaalwetenschappelijk team nu aan een theoretisch gestuurde steekproefstrategie om nieuwe gezinnen te werven voor het Sarphati Etnografie Cohort. Er zijn ook inspanningen geleverd om samen te werken tussen het Sarphati etnografiecohortteam en het AIMS cohortteam.