English Nederlands

Werkpakket 1

Inclusiviteit en betrokkenheid van gezinnen bij onderzoek en interventieontwikkeling

Algemeen doel

  1. Verbetering van de inclusiviteit & betrokkenheid van gezinnen (in spe) die in kwetsbare omstandigheden leven. Omstandigheden waar kinderen ‘een hoger risico lopen op het ontwikkelen van mondaandoeningen (cariës/gingivitis) en overgewicht’.
  2. Gezamenlijk begrip van het systeem rond mondaandoeningen (cariës/gingivitis) en overgewicht bij gezinnen (in spe) die in kwetsbare omstandigheden leven.
  3. Identificatie van mogelijke aangrijpingspunten om omstandigheden in de samenleving te creëren en om huishoudelijke praktijken te stimuleren waardoor gezonde keuzes de norm worden.

Actieve periode

Jaar 1-5

 

Leden van WP1

Monique van der Veen
Leider WP1
Coosje Dijkstra
Gerlieke Veltkamp
Bich Chau
Carla F. Rodrigues
Soely Mandrone
Christian Bröer

Betrokken consortiumpartners

ACTA, VU, AUMC, UvA-FMG, Inholland, AUAS.

 

Samenwerkingspartners/ co-financiers

GGD, Sarphati Amsterdam Food4Smiles, PHAROS, Voedingscentrum, Gezonde en Kansrijke start, JGZ, NJi, NCJ, NVD, Coop, MRN&CN, EVAA, Smallsteps/Partou, PANEL, Ivoren kruis, NVvK.

 

Voortgang

Het werk aan inclusiviteit en betrokkenheid (doel 1) verloopt langs twee lijnen: er wordt een scoping review geschreven over inclusie van burgers in onderzoek met behulp van een microsociologisch kritische benadering. En ondertussen worden inspanningen geleverd om de vertegenwoordiging van beroepsopgeleide deelnemers in de Sarphati Etnografie en AIMS cohorten te vergroten.

Om het systeem rond mondaandoeningen en overgewicht in kaart te brengen (doel 2) richten we ons op Amsterdam Noord. Er zijn contacten gelegd met verschillende buurtorganisaties. Sleutelfiguren in de lokale gemeenschap zijn geïdentificeerd via buurttafels voor bewoners. De promovendus is begonnen met het interviewen van ouders. Ook hebben studenten mondhygiëne gezinnen uit de buurt gevraagd hoe zij de rol van de woonomgeving ervaren op hun leefstijlgerelateerde keuzes met betrekking tot voeding en bewegen.

Dit heeft geresulteerd in een bachelorscriptie. Er wordt nu gewerkt aan een scoping review met betrekking tot indicatoren voor gebrek aan toegang tot de zorg of het vermijden van zorg.

 

Voortgang Promovenda Soely Mandrone

Zie eigen pagina.

Gerelateerd nieuws

10 maart 2025
Het bevorderen van een gezond gewicht en de mondgezondheid: WP1 en WP6 verwelkomen studenten mondzorgkunde van Inholland
In het kader van het MetaHealth-project en de Minor MetaHealth heten WP1 en WP6 met veel plezier de studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Inholland welkom. Deze studenten doen onderzoek naar innovatieve methoden om zowel mondgezondheid als algeheel welzijn te bevorderen, met een speciale focus op gezinnen met een lagere sociaaleconomische positie (SEP). 

Lees meer

18 februari 2025
´Hoe weet je wat je weet?’ Paradiso – 14 januari 2025
‘Hoe weet je wat je weet?’ is een vraag van alle tijden en van alle culturen die aan voortdurende verandering onderhevig is. In onze samenleving heeft digitalisering een groot effect op hoe we weten wat we weten. Door een giftige mix van geopolitieke spanningen en snel ontwikkelende kunstmatige intelligentie, staat onze dagelijkse waarheid echter op de tocht. Terwijl we als mens kennis nodig hebben om te kunnen overleven. Op 14 januari 2025 vierden we de unieke samenwerking voor het delen van kennis tussen kennisinstellingen, culturele en sociale initiatieven, dienstverlenende organisaties, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam op openresearch.amsterdam.

Lees meer

1 november 2024
Monique van der Veen van start als lector Samenwerken aan Mondgezondheid
De leider van werkpakket 1, Prof. dr. ir. Monique van der Veen is op 1 november 2024 als lector ‘Samenwerken aan Mondgezondheid’ begonnen bij Hogeschool Inholland. En die samenwerking is hard nodig volgens Monique.

Lees meer