Algemeen doel
Het ontwikkelen, implementeren en evalueren van interventiestrategieën op beleidsniveau (macroniveau), omgevingsniveau (macroniveau/mesoniveau) en gezins-/kindniveau (microniveau) die bijdragen aan het behoud en de verbetering van de mondgezondheid en gezonde gewicht in de eerste 1000 dagen.
Doelstellingen
Actieve periode
Jaar 4-8
AUAS, Inholland, ACTA, VU, AUMC, UvA-FMG, UTwente, TNO Microbiology & Systems Biology.
GGD, Sarphati Amsterdam, NVvK, Ivoren Kruis, Coop, Voedingscentrum, PANEL, Food4Smiles, MRN, NJi, Gezonde en Kansrijke Start, NCJ, JGZ, EVAA, SGF, NVD, Smallsteps/Partou.
WP5 voert extra taken uit voorafgaand aan de officiële start van dit WP. Vanaf juli 2024 evalueert postdoc Josine Huber de natuurlijke experimenten met betrekking tot de voedselomgeving en het gezondheidsbeleid. Geplande activiteiten (maar afhankelijk van beschikbare data) zijn onder andere de evaluatie van het gezondheidsniveau van de voedselomgeving, de sociaaleconomische verschillen in de effecten van nudging, de effecten van voedselkeuzelogo’s en reclamebeperkingen met betrekking tot ongezonde voeding.
Deze activiteiten maken gebruik van de maatschappelijke experimenten die momenteel gaande zijn, waaronder de implementatie van de Nutri-score, de discussie rond slimme en minder slimme suikeraccijnzen en de aankondiging van reclameverboden in de buitenruimte. Josine zal ook beginnen met de voorbereiding van de systeemevaluatie. We staan in nauw contact met onderzoekers van andere universiteiten zoals Wageningen en zullen waar mogelijk samenwerken bij de evaluatie van deze natuurlijke experimenten. Momenteel verkennen we beschikbare gegevensbronnen.
We hebben ethische goedkeuring aangevraagd (en verkregen) om een kwalitatieve studie uit te voeren om te identificeren of, hoe en waarom reclamebeperkingen zijn geïmplementeerd in een aantal Nederlandse gemeenten. Op dit moment zijn negen beleidsmakers geïnterviewd die verbonden zijn aan zes verschillende gemeenten. We verwachten met 13 tot 15 gemeenten een verzadiging van gegevens te bereiken. De resultaten van het kwalitatieve onderzoek naar de implementatie van reclamebeperkingen worden in het voorjaar van 2025 verwacht.
We zijn ook verkennende gesprekken gestart met het RIVM over mogelijkheden om de implementatie van de Nutri-Score te evalueren.
Joreintje Mackenbach en Josine Stuber (WP5) werden geïnterviewd voor het tijdschrift ‘De Cardioloog’ over interventies en beleid om de voedselomgeving gezonder te maken. Helaas is het artikel niet openbaar beschikbaar: De Cardioloog | ‘Mensen beschermen tegen de industrie is niet betuttelend’