Algemeen doel
Het iteratief communiceren, verspreiden en implementeren, samen met de belanghebbenden, van de gecreëerde kennis over het behoud van mond- en stofwisselingsgezondheid gedurende de eerste 1000 dagen van het leven, via een kader van inclusieve digitale en niet-digitale middelen.
Doelstellingen
Actieve periode
Jaar 1-8
Inholland, AUAS, UvA-FMG, VU, AUMC, ACTA, UTwente.
GGD, Sarphati Amsterdam, JGZ, SGF, Ivoren Kruis, Gemeente Amsterdam, NIBI, Bètapartners, Voedingscentrum, NJi, NCJ, PHAROS, Food4Smiles, Gemeente Amsterdam, PANEL, Onkolyze, Supabase, NVvK, JTV Amsterdam.
Onderzoek
Als vervolg op het eerste werk in 2023 is in 2024 een aantal (studenten)projecten gestart om een beter inzicht te krijgen in de eindgebruikers die in de toekomst gebruik zullen maken van specifieke digitale diensten. In het bijzonder ligt de focus op twee belangrijke belanghebbenden, namelijk ouders en mondzorgprofessionals. De projecten zijn naast het PhD-onderzoek van WP6 geplaatst om de nodige kennis te verschaffen.
Met betrekking tot het PhD-onderzoek richtte het werk zich op een scoping review naar de manier waarop verpleegkundigen en artsen in consultatiebureaus gezonde voeding ondersteunen in gezinnen met een lage sociaaleconomische status.
Master- en bachelorstudenten (Gezondheidswetenschappen, Mondzorgkunde, Gezondheidsinformatica, Informatica) van Universiteit Twente en Hogeschool Inholland waren betrokken bij kwalitatieve studies naar 1) de huidige praktijk en ervaringen van mondzorgprofessionals met preventieve voorlichting aan ouders, en 2) de visie van ouders op het bevorderen van gezonde snackkeuzes door het gebruik van eHealth, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van een prototype app.
Naast de scoping review en kwalitatieve studies werd een inventarisatie & evaluatie gemaakt van geselecteerde beschikbare digitale applicaties die gezonde mondzorg en gezonde eetgewoonten promoten. Er werd aandacht besteed aan de persuasieve context en persuasieve ontwerpkenmerken van de applicaties die veranderingen in gedrag en levensstijl kunnen ondersteunen.
De resultaten van het lopende onderzoek binnen WP6 hebben input geleverd voor de ontwikkeling van persona’s, d.w.z. ouders, en een canvas voor het gedragsontwerp van de primaire doelgroep, met behulp van user experience tools en methodologieën.
Verspreiding van resultaten
Enkele van de resultaten zijn gepresenteerd op de 13e Conferentie Supporting Health by Technology en hebben hun onderzoek gepresenteerd (zie item nieuwsbrief 3). (Juni 2024).
Een kort artikel werd gepubliceerd in ICT & Health (herfst 2024) over het ontwerp van eHealth voor het promoten van gezonde snacks. (oktober 2024)
Presentatie van de Inholland based Minor MetaHealth op de Landelijke bijeenkomst van opleidingen Mondzorgkunde. (november 2024)
Samenwerking binnen WP6 en andere WPs
De samenwerking binnen WP6 en met andere WPs is het afgelopen jaar geïntensiveerd. Dit heeft geresulteerd in het delen van lopende resultaten (bijvoorbeeld van WP1), het delen van methodologieën gebruikt in WP6 en het vinden van overeenkomsten (bijvoorbeeld WP3 rond het begrip agent en persona’s).