In het kader van het MetaHealth-project en de minor MetaHealth heten WP1 en WP6 met veel plezier de studenten mondzorgkunde van Hogeschool Inholland welkom. Deze studenten doen onderzoek naar innovatieve methoden om zowel mondgezondheid als algeheel welzijn te bevorderen, met een speciale focus op gezinnen met een lagere sociaaleconomische positie (SEP).
WP1: Gemeenschapsgericht onderzoek naar een gezond gewicht en mondgezondheid
Vier studenten mondzorgkunde zijn aangesloten bij WP1 om deel te nemen aan gemeenschapsgericht actieonderzoek. Hun doel is om samen te werken met professionals in de gezondheidszorg, maatschappelijke zorg en het onderwijs, evenals met gezinnen met jonge kinderen. Samen ontwikkelen zij interventies om overgewicht en tandbederf te voorkomen. Dit project richt zich op het versterken van het ondersteuningssysteem rondom gezinnen, vooral die uit kwetsbare milieus, door het stimuleren van een gezonde leefstijl.
De studenten werken in twee achtergestelde wijken in Purmerend, waar ze in contact staan met lokale gezinnen en professionals bij wijkcentra, consultatiebureaus, tandartspraktijken, diëtisten, speeltuinen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Op basis van eerder onderzoek in Amsterdam Nieuw-West en Amsterdam-Noord gaan ze eerst na welke bekende drempels en bevorderende factoren een rol spelen bij een gezond gewicht en goede mondgezondheid. Vervolgens ontwikkelen ze praktische hulpmiddelen, zoals gesprekskaarten of een spel, waarmee zorgprofessionals en ouders effectieve strategieën kunnen bespreken die aansluiten bij het dagelijks leven van deze gezinnen. Het uiteindelijke doel is om gezinnen te ondersteunen bij het aannemen van gezondere gewoonten en professionals beter toe te rusten om hen hierbij te helpen.
WP6: Digitale hulpmiddelen voor mondgezondheidseducatie
Tegelijkertijd sluiten drie studenten mondzorgkunde zich aan bij WP6, waar zij onderzoeken hoe digitale hulpmiddelen kunnen bijdragen aan betere communicatie en educatie over mondzorg. Hun onderzoek richt zich op het gebruik van mediakanalen en digitale middelen om het bewustzijn over mondgezondheid te vergroten bij ouders en verzorgers van kinderen onder de drie jaar.
Door interviews met tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten brengen de studenten in kaart welke digitale communicatiestrategieën het meest effectief zijn om laag-SEP-gezinnen te bereiken. Dit geldt zowel voor gezinnen die regelmatig naar de tandarts gaan als voor degenen die deze zorg minder vaak of helemaal niet bezoeken.
Dit onderzoek binnen WP6 sluit aan bij het bredere doel van MetaHealth om digitale gezondheidsoplossingen te integreren, zodat communicatie en toegankelijkheid in de zorg worden verbeterd. De bevindingen zullen bijdragen aan aanbevelingen voor de ontwikkeling en optimalisatie van digitale toepassingen die inclusieve en effectieve mondzorgeducatie bevorderen.
Samenwerking binnen MetaHealth
Door de krachten van WP1 en WP6 te bundelen, bieden deze onderzoeksprojecten waardevolle inzichten in zowel gemeenschapsgerichte als digitale benaderingen voor gezondheidsbevordering. De integratie van innovatieve strategieën zal bijdragen aan toekomstige interventies die gezinnen ondersteunen bij een gezonde levensstijl.
Blijf op de hoogte van de voortgang van deze spannende onderzoeksprojecten binnen WP1 en WP6!
Wil je meer weten? Bezoek onze MetaHealth website en volg onze laatste updates!
Studenten mondzorgkunde aan het werk
DIEMEN – Reclame / PR Campagne fotomateriaal Hogeschool Inholland. – FOTO GUUS SCHOONEWILLE